Potrawy tureckie powstają być może z prostego, ale dającego ciekawe efekty połączenia niewyszukanych składników, takich jak mięso (głównie jagnięcina i baranina), ryby czy warzywa. Podobno najlepiej smakują kupione na ulicy. Street food jest w Turcji bardzo popularny, zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów, bo oferuje naprawdę smaczne dania dobrej jakości.
Jeśli Turek zaopatruje się w budkach gastronomicznych, to wcale nie oznacza, że zależy mu na tym, żeby coś zjeść w pośpiechu, podczas krótkiej przerwy w pracy. On raczej przysiądzie na ławeczce i wpatrzony w otaczające go widoki będzie przegryzał zakupioną potrawę. Turcy uwielbiają bowiem celebrować swoje posiłki. Nic zresztą dziwnego, ich kuchnia, jak twierdzą, jest przecież najlepsza na świecie.
Kebab
Oryginalny, turecki kebab zajmuje miejsce na szczycie turystycznego menu, szczególnie dla tych, którzy z kuchnią Turcji spotkają się po raz pierwszy. Kto wypoczywa w Turcji, najczęściej stawia sobie za punkt obowiązkowy wypróbowanie tego popularnego dania. Zwykle kojarzymy je w wersji döner z baraniną, cielęciną lub drobiem, surówką, owczym serem i sosem w chlebie, picie albo bułce. W rzeczywistości można go spotkać w 20 odmianach, np. şiş kebaba, czyli szaszłyka z pieszonego, mielonego mięsa czy dürüm kebaba w postaci wrapa.
Warto jednak pamiętać, że turecki street food to nie tylko kebab, ale cały wachlarz innych, ciekawych dań. Posmakujcie z nami kilku z nich!
Borek
To kolejna znana i lubiana potrawa. Także ona występuje w kilku rodzajach. Podstawowym jej elementem jest yufka, czyli cienkie ciasto z mąki, wody i soli. Przekłada się ją warstwowo nadzieniem z na przykład białego sera, szpinaku, bakłażanu, mięsa mielonego. Borek, w zależności od gatunku, przybiera różne kształty, może być kwadratowy ( Talaş böreği ) lub półokrągły ( çiğ börek ), przypominać cygaro ( sigara böreği ) czy spiralę ( yuvarlak böreği).
Kumpir
Czas na potrawę, która może nam się wydać nieco bardziej swojska, czyli kumpir – duży, pieczony ziemniak z masłem i serem. To składniki obowiązkowe – reszta jest już kwestią gustu i smaku. Kartofel można wypełnić na przykład sałatką rybną lub jarzynową (Rus Salatası), parówką, oliwkami, kukurydzą, groszkiem, kurczakiem, salami czy tuńczykiem.
Balik Ekmek
To potrawa wyjątkowa, gdyż jest produktem stambulskim i wyłącznie tam dostępnym. Kupicie ją na pewno na nabrzeżu Eminönü u ujścia Złotego Rogu, w smażalniach na łódkach i przy moście Galata, który scala europejskie części miasta. Sprzedawca poda Wam kanapkę z białego chleba, w której będzie ukryta świeżo złowiona, grillowana ryba, zapewne makrela oraz pomidor, sałata i cebula, skropione sokiem z cytryny.
Tureckie pizze
Jeśli znudziła Wam się tradycyjna, włoska pizza, koniecznie posmakujcie jej tureckiej wersji, tzw. pide. Ciasto smakuje tak, jak jego oryginalny odpowiednik, ma jedynie inny kształt. Przypomina łódkę, w której umieszczone są przeróżne składniki: mięso mielone, ser, jajko, pomidory czy pieczarki. Warto także spróbować wypiekanego w kamiennych piecach lahmacun – rodzaju pizzy na cienkim cieście, z mięsem, skropionym sokiem z cytryny.
Midye Dolma
Czas na prawdziwy hit ulicznej kuchni tureckiej, uwielbiany nawet przez sceptyków. Mowa o midye dolma, czyli nadziewanych małżach. Farsz powstaje z połączenia małż z ryżem, smażoną cebulką i różnymi dodatkami, takimi jak: orzechy, suszone porzeczki. Można je kupić na każdej nadmorskiej promenadzie, u tzw. midyeci. Zwykle służą jako przystawka. Nie zdziwicie się jeśli nie dostaniecie do nich sztućców – nadzienie wyjada się bezpośrednio, z otwartej muszli. Nie zapomnijcie tylko, dla jeszcze lepszego smaku, skropić całości sokiem z cytryny.
Kokoreç
To danie, które może budzić sceptycyzm. Składa się bowiem z opiekanych podrobów, głównie jagnięcych, takich jak: wątróbki, serca, nerki czy płuca. Marynowane, a następnie nadziewane na ruszt trafiają w jagnięce flaki. Brzmi to dość nieapetycznie, nic więc dziwnego, że nawet wśród Turków wzbudza mieszane uczucia i kontrowersje. Kokoreç najczęściej podaje się w formie fast foodu, w bułce i z warzywami.
Jeśli będziecie w Turcji, koniecznie zajrzyjcie do ulicznych budek, może nie tylko po kebaba, ale też inne znane i lubiane przysmaki. Z pewnością znajdziecie wśród nich także dania spoza naszej listy. Nie bójcie się ich wypróbowywać. Smacznego!