Kulinarnym szlakiem po Polsce

W Polsce rośnie popularność turystki kulinarnej. Obecnie śladem regionalnych przysmaków można wędrować na 30 trasach w całym kraju – podaje PAP.

kuchnia_Polska
W Polsce funkcjonuje 30 szlaków kulinarnych, foto: pixabay.com

Turyści coraz częściej poszukują nietypowych form zwiedzania. Jedną z nich jest poznawanie miejsc poprzez typowe dla niego potrawy. Taka forma popularyzuje się nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Gwarantuje niezapomniane wrażenia smakowe oraz pozwala przyjrzeć się specyfice danej kultury. To także okazja do nawiązania znajomości przy wspólnym, biesiadnym stole.

Rozwój turystyki kulinarnej w Polsce rozpoczął się około czterech lat temu. Dzisiaj funkcjonuje 30 szlaków o różnym charakterze: miejskim, tematycznym czy monograficznym. Skupiają się one kolejno na ofercie gastronomicznej miast, konkretnych potrawach oraz dziedzictwie kulinarnym regionu.

Wśród polskich przysmaków królują przede wszystkim: wędliny, miody, owoce oraz gęsina. Ciekawą propozycją jest kuchnia mniejszości narodowych, szczególnie atrakcyjna dla turystów zagranicznych.

Pojęcie turystyki kulinarnej funkcjonuje w zachodniej literaturze fachowej od 1998 r. W Polsce pojawiło się kilka lat później.

Podoba Ci się ten artykuł? Podziel się ze znajomymi!