chorwackie risotto

Chorwackie specjały, które warto spróbować

Banner travelizer

Wpływ na kuchnię chorwacką miała przede wszystkim historia jak i położenie geograficzne. Z jednej strony graniczy ona z aromatycznymi potrawami, którym nie sposób się oprzeć, z drugiej – z kuchnią bardzo zdecydowaną i ostrą. Co wyszło z takiej mieszanki? Można śmiało powiedzieć, że tradycja austriacka, węgierska, włoska, a nawet turecka mocno odcisnęły się na narodowych daniach Chorwatów.

Coraz częściej Chorwacja jest wybierana na wakacje. Turyści jadąc w te rejony tak naprawdę nie wiedzą czego się spodziewać po ich kuchni. W Polsce brakuje bowiem knajp i restauracji, które serwują dania Dalmacji. Dlatego będąc na miejscu, zwiedzający bardzo często są zaskoczeni – oczywiście pozytywnie. Dlaczego? Ponieważ kuchnia chorwacka łączy wszystko to, co najlepsze z innych popisowych dań europejskich.

Przystawki i regionalne wina

chorwacka przystawka
Popularne w Chorwacji owcze sery, foto: pixabay.com

Chorwackie przysmaki

Jeżeli wybiorą się Państwo do restauracji w pięknych chorwackich miasteczkach, koniecznie trzeba zamówić tak zwane „hladni pladanj” – czyli talerz z zimnymi przystawkami. W zależności od regionu, otrzymamy specjały z tego obszaru. Mogą to być kiełbaski, sery owcze czy nawet salami, ale pamiętajcie. Smak chorwackich specjałów pozostanie na długo w pamięci, dlatego jeżeli jest okazja kupna chociażby sera (polecamy paški sir), nie zastanawiajcie się ani minuty!

Po przystawkach, warto zainteresować się również winami domowej roboty czy brandy śliwkową. Od wielu lat Chorwaci są znani z tego, że ich trunki nie tylko mają procenty, ale przy tym są niezwykle smaczne.

A na obiad..

Nie samymi przystawkami człowiek żyje! W zależności od wybranego regionu, dania kuchni chorwackiej mogą się od siebie różnić. Jednak ich wspólną domeną jest zamiłowanie do ryb, owoców morza, jagnięciny i naturalnie serów owczych, które można spotkać w sałatkach. Natomiast ciężko w menu znaleźć potrawy z wieprzowiny – wyjątkiem jest pršut – czyli suszona szynka, która jest odpowiednikiem włoskiego prosciutto.

Kubki smakowe bez wątpienia będą zachwycone smakiem grillowanych ryb, tradycyjnym cobanckiem czy pikantnym gulaszem rybnym, który zawsze podawany jest z ręcznie wyrabianymi kluseczkami. Warto też skusić się na risotto z owocami morza czy czarne risotto (z kalmarami), które doprawiane jest świeżymi ziołami. Rewia smaku, koloru i oczywiście.. zapachu.

chorwackie risotto
Risotto z owocami morza, foto: pixabay.com

Jak już wspominaliśmy, duży wpływ na kuchnię chorwacką mają kraje graniczące z państwem. Dlatego w restauracjach znajdziemy też duży wybór wśród makaronów, pizzy czy.. kebabów. Co prawda tutaj noszą nieco inną nazwę – burek oraz przybierają smaczniejszy wygląd, który zachęci nawet te osoby, które zwykle rezygnują z tej potrawy.

A od słodkiego się nie uwolnisz!

Nie tylko dania obiadowe, przystawki i owoce morza są godne polecenia na ziemiach chorwackich. Również słodkie desery czy bułeczki stanowią łakomy kąsek. Dlatego wyjeżdżając z te rejony, lepiej zapomnieć o diecie, dać jej wakacje, bo kiedy raz się spróbuje strukli, ciężko będzie przestać. Niby prosta, niczym nie wyróżniająca się słodka bułka z twarogiem i smażonymi okruchami chleba. Ale otrzymując ją na śniadanie z pyszną kawą, łatwo się uzależnić od tego smaku.

Kuchnia chorwacka kryje w sobie bardzo wiele smaków, aromatów i kuszący wygląd potraw. Dlatego będąc w tym kraju, lepiej zrezygnować z dań, które znajdziemy i w Polsce, a skusić się przede wszystkim w stronę owoców morza. Chorwaci, jak mało kto potrafią przygotować popisowe dania z homarów czy krewetek. Już na samą myśl o tym, człowiek robi się głodny!

Podoba Ci się ten artykuł? Podziel się ze znajomymi!