włoska mozarella

Kuchnia włoska – to wyróżnia Italię

Pachnąca aromatycznymi przyprawami, smakująca wybornym parmezanem i oblana najlepszą oliwą z oliwek. Mowa oczywiście o kuchni włoskiej, która obok francuskiej jest najpopularniejszą i najbardziej docenianą na świecie.

Włoska kuchnia to przede wszystkim najlepsze produkty, gdyż tyko takie są wykorzystywane przez najwybitniejszych kucharzy w tamtejszych restauracjach, ale również doceniane w domach, gdzie dobry produkt to podstawa najlepszego dania. To właśnie jemu zawdzięcza się niepowtarzalny smak potraw, którego nie da się w żaden sposób podrobić. Świeże warzywa, bogactwo węglowodanów i doskonała zawartość tłuszczów zwierzęcych czyni z tej kuchni jedną nie tylko z najlepszych, ale również najzdrowszych na świecie. To aromatyczne zioła i przyprawy podkreślają smak prostych składników, które wydobywają z nich to, co najsmaczniejsze. Nikt, tak jak Włoch potrafi połączyć smaki i aromaty, czyniąc z nich prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Posiłek po włosku

Tradycyjny włoski posiłek składa się z kilku dań, które doskonale ze sobą współgrają i tworzą jedną, nierozłączną całość. Włosi podchodzą do swojej kuchni z wielkim szacunkiem i pielęgnują odwieczną tradycję, aby przekazać swoim potomkom to, co czyni ich kraj wzór do naśladowania. Na typowy włoski posiłek składa się:

Antipasto: czyli niewielka przekąska, która jest podawana bezpośrednio przed daniem głównym. Nie ma na celu zaspokojenia naszego głodu, a degustację najlepszych produktów. Jest to najczęściej talerz, który tworzą wysokiej jakości wędliny w towarzystwie świeżych warzyw.

spaghetti carbonara
Włoskie spaghetti, foto: pixabay.com

Dania główne

Primo: jak sama nazwa wskazuje, jest to pierwsze danie bogate w dużą ilość węglowodanów. Najczęściej spotkamy się zatem z makaronem oblanym wybornym sosem, risotto lub zupą.

Secondo: czyli drugie danie, uznawane przez Włochów za danie główne. Po obfitym pierwszym daniu czas na lekkie i zdrowe ryby, owoce morza i bogate w składniki odżywcze mięso.

Dolce: coś dla miłośników słodkości, czyli deser. Nie wygląda on jednak tak, jak w Polsce, dlatego dla wielu może być dużym zaskoczeniem. Deska serów z owocami to najczęstsza forma Dolce, z jaką spotkamy się we włoskiej restauracji. Jeśli jednak jesteśmy prawdziwymi łasuchami, włoski kucharz również zaspokoi nasze podniebienie. Doskonałe lody, panna cotta czy tiramisu będzie prawdziwym zwieńczeniem włoskiego posiłku.

Wielka wyprawa po włoskich smakach

W zależności od regionu kuchnia włoska przybiera zupełnie inny charakter i smak. Nie jest jednolita i nie ogranicza się jedynie do pizzy i spaghetti i właśnie to czyni z niej taką wyjątkową. Oczywiście nie sposób nie spróbować tortellini, lasagne czy ravioli oraz znakomitych włoskich makaronów i serów. Zagłębiając się jednak w tradycje kuchni włoskiej trzeba liczyć się z tym, że ominie nas zaskoczenie i zdumienie, kiedy napotkamy na swojej drodze fantastyczne zupy i desery. W Kampanii koniecznie trzeba skosztować sera mozzarella, który swoim smakiem może znacznie odbiegać od tego, jaki znajdziemy w polskich sklepach. Udając się na północ do Lombardii, obowiązkowym składnikiem dań jest długo dojrzewający ser Gorgonzola, niezwykle aromatyczny i pikantny ser.

włoska mozarella
Włoskie sery, foto: pixabay.com

To, co jednak łączy wszystkie regiony Włoch to warzywa, których smak został przywieziony do Polski w XVI wieku przez żonę króla Zygmunta Starego- Bonę. Pomidory, czosnek i cebula to obowiązkowy składnik każdej kuchni, zarówno tej w restauracji, jak również w tradycyjnym włoskim domu. Soczyste pomidory wykorzystuje się do zup tj. minestrone. Wszystkie potrawy są bardzo aromatyczne, a to za sprawą przypraw, które również są doceniane w naszym kraju, czyli świeże oregano i bazylia. Skropione oliwą z najlepszych oliwek zachwycają doskonale zbalansowanym smakiem.

Po prawdziwej uczcie serów, makaronów i zup przychodzi wreszcie czas na deser. W Toskanii uraczeni zostaniemy tiramisu, a w północnej Italii delikatną panna cotta. Symbolem włoskich łakoci są jednak lody włoskie, które tylko w tym kraju smakują tak wspaniale. Ich smaku nie są w stanie odwzorować najbardziej uznawani cukiernicy na całym świecie.

W naszej podróży po włoskich smakach nie można pominąć doskonałych win, jakie są podawane do potraw, jak również jako samodzielny trunek. Italia należy do najstarszych regionów uprawy winorośli, dlatego tajemnica smaku włoskich win nadal nie została odkryta. Chianti, marsala czy bardolino to wina, które są znane największym koneneserom na całym świecie. O tytuł największego producenta win Włochy mogą konkurować jedynie z Francją i Hiszpanią.

Podoba Ci się ten artykuł? Podziel się ze znajomymi!