Lancjum kulinaria

Trzy rzeczy, których trzeba spróbować w Lacjum

Banner travelizer

Włoska kuchnia jest natchnieniem zarówno dla kolejnych pokoleń szefów kuchni, jak i miłośników doskonałych smaków, którzy swe kulinarne dzieła tworzą w domowym zaciszu. Jeśli szukasz inspiracji i doskonałego smaku włoskich potraw, udaj się z nami w kulinarną podróż po regionie Lacjum.

Smak Włoch

Znajdujący się nieopodal Rzymu region Lacjum, słynie z doskonałego jedzenia oraz wina. Hodowane tam warzywa i owoce są uważane za najlepsze we Włoszech – wszystko dzięki żyznym, wulkanicznym glebom. Region dysponujący tak wspaniałymi składnikami nie może mieć przeciętnej kuchni i tak też jest w tym przypadku – Lacjum i Colli Albani oczarowują każdego miłośnika włoskich smaków.

Tego musisz spróbować

  1. Porchetta – zdecydowanie najsłynniejsza potrawa regionu Lacjum i jedna z kultowych pozycji we włoskim menu. Porchetta, czyli luzowane prosię doprawiane ziołami i przyprawami cieszy się od wieków niesłabnącą popularnością – tak wśród miejscowych, jak i turystów. Mięsiwo jest pieczone w całości, a apetyczny zapach rozchodzi się kilkadziesiąt metrów od knajpki, w której jest przygotowywane. Porchetta pochodzi z malowniczego miasteczka o wdzięcznej nazwie Ariccia. Zwiedzając Lacjum, warto tam pojechać choćby dla lokalnych smaków – każdego letniego wieczora do miasteczka zjeżdżają tłumy zmęczonych skwarem rzymian. Polecamy wszystkim miłośnikom aromatycznego pieczystego, którzy uwielbiają spędzać czas w przepięknych miejscach.
  2. Wino – region rzymski słynie nie tylko z cudownego jedzenia, lecz również ze znakomitego wina. Każdy miłośnik napoju bogów znajdzie coś dla siebie – od win wytrawnych po delikatne wina musujące. Jeśli chcesz połączyć degustację wina z pieszczącą podniebienie kolacją, najlepszą propozycją będzie trattoria – miejsce, w którym najczęściej jadają i biesiadują mieszkańcy małych miejscowości. W każdym miasteczku znajduje się pokaźna liczba małych, prowadzonych przez rodziny knajpek i możesz uwierzyć nam na słowo, że wieczorami ciężko w nich o stolik. Włosi kochają dobre wino, wspaniałe jedzenie i rodzinną atmosferę, a ich zamiłowanie do biesiadowania widać praktycznie w każdy wieczór.
  3. Antipasti – włoskie przystawki rozpalają wyobraźnię chyba każdego turysty, który planuje urlop na Półwyspie Apenińskim. Niewielkie przekąski mają rozbudzać wilczy apetyt i trzeba przyznać, że robią to skutecznie – antipasti bowiem znikają z talerza w mgnieniu oka. Rejon Lacjum nie różni się pod tym kątem od innych – wszystko jest przepyszne i wspaniale podane. Tym, co zasługuje na uwagę, są bez wątpienia owoce morza, aromatyczne karczochy po rzymsku, świeży chleb i oliwki – region ten bowiem słynie z wiekowych gajów oliwnych. Jako że od oliwki do pasty oliwkowej zaledwie jeden krok, mieszkańcy Lacjum doskonale tę wiedzę wcielają w praktykę i trzeba przyznać, że robią to ze smakiem… Polecamy wszystkim amatorom drobnych przyjemności.

Kulinarne piękno

Włochy słyną z przepięknej architektury, oszałamiających krajobrazów i obłędnej kuchni – nic dziwnego, że Włosi kochają swój kraj i są niezwykle dumni ze swego dziedzictwa. Bezdyskusyjnym faktem jest to, że kto choć raz był na Półwyspie Apenińskim, ten w lot pojmie, iż duma jego mieszkańców wcale nie jest na wyrost. Jeśli chcesz poznać piękno Włoch „od kuchni”, rozpocznij od regionu rzymskiego i Lacjum – stąd nikt nie wyjeżdża głodny wrażeń.

Włochy, a szczególnie Lacjum i Colli Albani, słyną ze smakowitej kuchni
We Włoszech trzeba wypróbować specjały kuchni narodowej, zdjęcie ilustracyjne, foto: fotolia.com

Podoba Ci się ten artykuł? Podziel się ze znajomymi!