• państwo: Węgry
  • stolica: Budapeszt
  • powierzchnia: 93 030 km²
  • liczba mieszkańców: ok. 9,85 mln
  • domena internetowa: .hu
  • nr kierunkowy: +36
  • waluta: Forint (HUF)

Węgry

Państwo w Europie Środkowej, liczące ok. 9,5 mln mieszkańców. Węgry słyną z ciekawych, pięknych miast, wyrazistej kuchni a także największego na świecie termicznego jeziora Heviz. Wszyscy Polacy dobrze znają powiedzenie: “Polak, Węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki”. Potwierdzeniem tej tezy są m.in. schody przyjaźni polsko-węgierskiej w mieście Eger.

Co warto zobaczyć na Węgrzech?

W pierwszej kolejności warto udać się do stolicy Węgier, Budapesztu. Przepiękne miasto położone nad rzeką Dunaj, jest wizytówką kraju. W pierwszej kolejności na myśl przychodzi nam Gmach Parlamentu. Dostojny, jeden z największych tego typu obiektów na świecie, który corocznie przyciąga tłumy turystów. Wyspa św. Małgorzaty z całym swoim bogactwem atrakcji,  pozwala ochłonąć po całodziennym zwiedzaniu i zregenerować siły w kilkunastu, różnych basenach. Dla tych którzy chcieliby poprawić kondycję i zadbać o swoje zdrowie, poleca się wizytę w mieście Hajdúszoboszló. Uzdrowisko oferuje ponad 30 hektarów atrakcji wodnych, kompleks zjeżdżalni czy spa. W Eger skosztujemy za to doskonałego wina, a w Wyszehradzie podziwiać można Wieżę Salomona, skąd podziwiać można malowniczą panoramę miasta.

Węgierskie przysmaki

Węgry słyną z wyrazistych, ostrych smaków, w których króluje papryka. Mówi, się iż w kraju istnieje ponad tysiąc odmian tego warzywa. Najpopularniejszą potrawą jest gulasz węgierski, który cieszy się uznaniem także w Polsce. Jest to rodzaj gęstego sosu z dodatkiem warzyw i mięsa. Cenionym dodatkiem do dań są mączne kluseczki, które w naturalny sposób łączą się z ostrym smakiem paprykowych kompozycji. Za przekąskę uznaje się langosze, słone bułeczki podawane “na wytrawnie”. Niektórzy porównują je do włoskich pizzerek. Dla wielbicieli słodkości poleca spróbować się Kurtoszy. Są to miękkie ciastka, zakręcane na wałku i opiekane w piecu. W środku są miękkie, natomiast z zewnątrz mają chrupiącą skórkę. Zasmakowały także Polakom, dlatego coraz częściej  można nabyć je w przyulicznych budkach. Aby podkreślić smak posiłków warto spróbować węgierskich win, które cieszą się uznaniem smakoszy z całego świata.