Meczet w Adanie

Nowoczesna i pełna klasy Adana

Banner travelizer

Adana jest jednym z największych miast Turcji (1,6 miliona mieszkańców) i jednocześnie stolicą regionu o tej samej nazwie. Bywali tutaj wielcy tego świata, począwszy od starożytności (Aleksander Wielki) aż do czasów najnowszych (Mustafa Kemal Atatürk). Miasto prezentuje nowoczesne oblicze, ale nie można zapomnieć o jego imponującej historii, sięgającej 6000 lat wstecz, co czyni ją jednym z najstarszych, zamieszkałych miejsc na świecie.

Meczety i most

Bajkowy Meczet Sabanci Merkez Camii jest największą tego typu budowlą w Turcji, zdolną do jednorazowego przyjęcia ponad 20 tysięcy wiernych. Jest on całkowicie współczesny, oddany do użytku w 1998 roku. Wyróżnia się aż sześcioma minaretami, jest malowniczo podświetlony w nocy. Otacza go wspaniały Park Doğa, o powierzchni 33 hektarów. Liczba 400 tysięcy różnorodnych roślin robi olbrzymie wrażenie. Rośnie tutaj wiele gatunków kaktusów. Dodatkową ozdobą są liczne zbiorniki wodne, tworzące atrakcyjny trakt. Park jest bardzo zadbany, także spędzić w nim można długie godziny, rozkoszując się przyjemnym chłodem. Obok niego położone jest Muzeum Archeologiczne, ze zbiorami gromadzonymi od czasu ustanowienia w Turcji niepodległości, by ocalić je przed zniszczeniem. Najstarsze eksponaty pochodzą z czasów hetyckich. Meczet jest niewątpliwie największą atrakcją miasta, przyciągającą wielu turystów, ale możliwe jest również zwiedzanie go w samotności.


Meczet Sabanci Merkez Camii jest największą muzułmańską świątynią w Turcji, foto: pixabay.com

Kolejną atrakcją miasta jest kamienny most Taşköprü. Pamięta on czasy rzymskie, a do 2007 roku był najstarszym tego typu obiektem dopuszczonym do ruchu kołowego. Adańska starówka wypełniona jest urokliwymi meczetami (perełka architektoniczna Ulu Camii). Wiele budynków pochodzi z czasów rozkwitu miasta w XV i XVI wieku. Warto zobaczyć także tradycyjną łaźnię turecką, na przykład największą Łaźnię Bazarową. Wielka Wieża Zegarowa o wysokości 38 metrów czyni z niej najwyższy tego typu obiekt w Turcji.

W mieście jest wiele parków i terenów zielonych, dających wytchnienie od zgiełku metropolii. W Adanie dużo uwagi poświęcono pamięci Ataturka, ojca narodu tureckiego. W domu, w którym zatrzymywał się przy okazji pobytu w tej części Turcji urządzono muzeum ku jego pamięci. Główny miejski park jest również jemu poświęcony. Warto korzystać z tej oazy ciszy. Miasto jest bardzo zatłoczone, co ma swój specyficzny urok, ale na pewno źle się w nim będą czuły osoby stroniące od dużego natłoku osób. Czasem ciężko jest poruszać się po wąskich chodnikach, nie mówiąc już o przechodzeniu na drugą stronę jezdni. Adana nie leży bezpośrednio nad morzem. Chcąc zażyć kąpieli, można udać się na północne rubieże miasta. Położone jest tam sztuczne jezioro Seyhan Barajı. Słynie ono z niezwykle przejrzystej wody, przez którą zobaczyć można pływające pstrągi.

Kebab i marchewka

Ciekawa jest gastronomiczna tradycja Adany. Należy ona do tak zwanego „kulinarnego trójkąta”, razem z Gaziantep i Hatay. W tym rejonie ukształtowały się tureckie połączenia smaków. Stąd wywodzi się chyba najbardziej znany i rozpoznawalny kebab – Kebab Adana.


Kebab Adana, popularna turecka potrawa, foto: pixabay.com

Kebab Adana

Jest to rodzaj mięsa opiekany na szpadkach, z dodatkiem grillowanych warzyw, zawinięte w pide (bardzo pikantne). Znać tutaj wpływy Ormian, których liczni przedstawiciele stanowili niegdyś lokalną mniejszość etniczną. Charakterystyczne jest korzystanie z baraniny i obfite stosowanie suszonej papryki w proszku.

Miasto położone jest na środku Równiny Cylicyjskiej, która jest jednym z najżyźniejszych obszarów na świecie. Niesie to za sobą również minusy – sieć wodna nawadniająca pola wpływa na klimat w mieście, zwiększając wilgotność powietrza. Jest to jednocześnie najcieplejsze miejsce w Turcji, z nasłonecznieniem przekraczającym 300 dni w roku. Mimo duchoty należy pamiętać, by nie pić nieprzegotowanej wody wprost z kranu, gdyż grozi to nieprzyjemnym w skutkach zatruciem. Lepiej napić się şalgamu, napoju produkowanego z fermentowanej czarnej marchwi.

Dojazd do miasta jest stosunkowo prosty. Lotnisko w Adanie jest oddalone zaledwie o 3 kilometry od jego centrum, dlatego po przylocie na miejsce nie trzeba szczególnie zastanawiać się nad transportem. Z wygodnymi bagażami można się nawet przespacerować. Loty tutaj (czasem z międzylądowaniem w Stambule) wykonywane są z większości europejskich metropolii.

Dla tureckich przewoźników najważniejszy jest podróżny, dlatego dbają oni o wysoki standard usług.

Do miasta dojechać można pociągiem, na przykład ze Stambułu. Kursuje tu również wiele autobusów rejsowych, ale dworzec jest położony dalej od centrum, niż lotnisko. Prawdziwa jest opinia o wysokiej jakości tureckich autokarów. Przewoźnicy kierują się bowiem dewizą, że najważniejszy jest podróżny.

Miasto jest najbardziej uprzemysłowionym regionem Turcji. Niegdyś wzbogaciło się na handlu bawełną. Adana stanowi swoistą „bramę” do wschodniego świata. Jest granicą, która przebiega między turystami a podróżnikami. Nie nastawia się na komercję i zaspokajanie potrzeb masowej turystyki. Prawdziwość i naturalność miasta stanowi jego siłę i największy urok.

Podoba Ci się ten artykuł? Podziel się ze znajomymi!