Wiza turecka

Jak uzyskać wizę do Turcji? Praktyczne informacje

Banner travelizer

8 grudnia 2014 r. premier Republiki Turcji zadeklarował podczas wizyty w Warszawie zniesienie obowiązku wizowego dla obywateli Polski. Jak dotąd nie zostało to jednak unormowane przepisami prawnymi, a to oznacza, że wciąż jest konieczne posiadanie wizy, uprawniającej do wjazdu do Turcji. 

Przepis ten nie dotyczy jedynie posiadaczy paszportów dyplomatycznych, którzy planują pobyt w Turcji nie dłużej niż 90 dni, a data ważności ich dokumentu wynosi więcej niż 60 dni od dnia opuszczenia Turcji.

W pozostałych przypadkach należy postarać się o wydanie wizy. Można to zrobić na trzy sposoby.

Wiza turecka
Wiza turecka uzyskana na przejściu granicznym, foto: źródło własne

E-wiza do Turcji

Prawo do uzyskania e-wizy mają wyłącznie osoby udające się do Turcji w celach turystycznych lub biznesowych i posiadające paszporty zwykłe, których termin ważności wynosi nie mniej niż 180 dni od daty przekroczenia granicy Turcji. Ten sposób uzyskania pozwolenia na wjazd do kraju staje się coraz popularniejszy, przede wszystkim ze względu na wygodę- wniosek można złożyć z dowolnego miejsca z dostępem do internetu.

Dokument jest wydawany w postaci elektronicznej po wypełnieniu formularza danymi osobowymi i dokonaniu wpłaty 20 USD kartą debetową (Mastercard, Visa, UnionPay) lub kredytową. Wraz z mailowym powiadomieniem o pozytywnym rozpatrzeniu wniosku otrzymuje się link do pobrania e-wizy. Przed przekroczeniem granicy można ją przekazać do weryfikacji w wersji na urządzeniach mobilnych, ale dobrze, w razie awarii, mieć przy sobie wydrukowany dokument. Bezpośredni wgląd do e-wizy mają w swoim systemie także pracownicy kontroli paszportowej na przejściach granicznych. Nie powinno to jednak budzić obaw o bezpieczeństwo danych osobowych. Są one przechowywane w zakodowanym i elektronicznie podpisanym formularzu Ministerstwa Spraw Zagranicznych Republiki Tureckiej. Nikt poza uprawnionymi instytucjami nie ma do nich dostępu.

Turcja widok
Aby spędzić czas w Turcji, potrzebna jest wiza. Foto: Hyeong Seok Kim

Warto wcześniej sprawdzić,czy dane na e-wizie zgadzają się z umieszczonymi na dokumencie podróży, gdyż w razie konieczności wprowadzenia zmian w e-wizie, należy ponownie złożyć wniosek o wydanie kolejnego pozwolenia.

E-wiza jest ważna 180 dni od daty wydania, ale jednorazowy pobyt może wynieść maksymalnie 90 dni. Po jego odbyciu zabrania się ponownego wjazdu do Turcji w czasie trwania ważności e-wizy.

Elektroniczny dokument można wykupić na stronie: www.evisa.gov.tr. Najlepiej zrobić to na co najmniej 48 godzin przed przyjazdem do Turcji.

Przejścia graniczne w Turcji

Wizę wielokrotną typu wklejka można też otrzymać w punktach sprzedaży na przejściach granicznych w Turcji. Obwarowania związane z jej przyznaniem są takie same, jak w przypadku e-wizy. Większa jest jednak opłata za wydanie dokumentu, wynosi 30 USD/25 EUR/20 GBP  To także mniej wygodny sposób, wiąże się bowiem z koniecznością czekania w długich kolejkach. Na przejściach granicznych znajduje się bowiem tylko jeden punkt wydawania wiz.

Ambasada Turcji

Osoby niespełniające kryteriów uprawniających do otrzymania wizy drogą elektroniczną lub na lotnisku muszą udać się do Ambasady Turcji w Warszawie. Dotyczy to posiadaczy paszportów zwykłych, których ważność wynosi mniej niż 180 dni oraz paszportów tymczasowych. Tą drogą o wizę muszą wnioskować także osoby udające się do Turcji na dłużej niż 90 dni lub w celach innych niż biznesowe czy turystyczne (np. nauka, praca, szkolenia, uczestnictwo w badaniach, połączenie się z rodziną).

W przypadku pozostania w Turcji dłużej niż przewiduje to data na wizie, można zostać ukaranym grzywną, nakazem deportacji lub zakazem wjazdu do kraju na określony czas. Dlatego, w razie konieczności przedłużenia pobytu, należy zgłosić się o pozwolenie do jednostek policji miejscowej.

Przypominamy, że przekraczając granicę turecką poza wizą należy mieć przy sobie także paszport. Dowód osobisty nie jest akceptowany!

Podoba Ci się ten artykuł? Podziel się ze znajomymi!