Przysmaki kuchni meksykańskiej

Przysmaki kuchni meksykańskiej

Niesamowita różnorodność smaków z nieodłączną nutką pikanterii w niemal każdym daniu – oto najkrótsza charakterystyka kuchni meksykańskiej. Kuchni na tyle bogatej i ciekawej, że znalazła swoje miejsce na Liście światowego dziedzictwa kulturalnego UNESCO.

Kuchni jedynej w swoim rodzaju, w której chodzi nie tyle o samo jedzenie, ile o celebrowanie każdego posiłku i czerpanie radości ze wspólnego biesiadowania.

Meksykańska historia smaku

Obecnie kuchnia meksykańska jest znana na całym świecie. Jej smak kształtował się na przestrzeni wieków, czerpiąc pełnymi garściami z komponentów stosowanych w innych kuchniach, główniej prekolumbijskiej i hiszpańskiej.

Składnikami, które znajdziemy w większości potraw meksykańskich, są: fasola, kukurydza oraz różne odmiany papryki, na czele z ostrą papryczką chili. Chętnie i często stosowane są bataty, awokado i dynie. Wszystko to składniki wegetariańskie, gdyż w czasach prekolumbijskich mięso nie gościło w jadłospisie rdzennej ludności Ameryki Południowej. Pojawiło się wraz z przybyciem hiszpańskich kolonizatorów. Miejscowym najbardziej zasmakowały mięso indycze i wołowe, które z czasem weszły do codziennego menu.

Tym, co decyduje o wyjątkowości kuchni meksykańskiej, jest wyrazisty smak potraw. A uzyskuje się go dzięki zastosowaniu przypraw o intensywnym zapachu i pikantnym posmaku, takich jak: chili, pieprz cayenne, kminek, kolendra oraz, co oczywiste, papryka i słodka papryka. Niezmiernie często smak dań wzbogaca się poprzez dodanie posiekanej główki cebuli oraz kilku ząbków czosnku.

Przysmaki kuchni meksykańskiej
Chili con carne, tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej, foto:pixabay.com

Królowa jest jedna, a jest nią…

Jeśli myślimy o kuchni meksykańskiej, pierwszym skojarzeniem, które zwykle przychodzi nam na myśl jest tortilla. I słusznie, bo ten cienki placek z mąki pszennej lub kukurydzianej jest podstawowym rodzajem pieczywa oraz bazą do wykonania wielu popularnych dań. Na potwierdzenie wystarczy wspomnieć choćby o takich meksykańskich specjałach, jak: tacos, tortilli kukurydzianej z nadzieniem mięsnym lub warzywnym, burrito, tortilli pszennej z wołowiną i fasolą, czy quesadilli, składającej się z dwóch placków tortilli, pomiędzy którymi mieści się farsz serowo-mięsny lub serowo-warzywny.

Co poza potrawami z tortillą?

Jako danie główne możemy polecić chili con carne – rodzaj mięsnego gulaszu zatopionego w pomidorowym sosie z dodatkiem fasoli i papryki. Ciekawym pomysłem na sycący posiłek z ostrym komponentem są chiles rellenos – zapiekane papryczki jalapenos z dużą ilość białego sera w środku. To też idealna przekąska na każde spotkanie towarzyskie!

Kuchnia meksykańska słynie z ogromnej ilości sosów, których najczęściej nie dodaje się do samych potraw, lecz serwuje się je oddzielnie. Najbardziej znanym dodatkiem jest salsa, czyli sos z pomidorów, cebuli i papryczki chili, stanowiący doskonałe uzupełnienie różnego typu potraw zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Ze smakiem mięsnych dań oraz potraw z owoców morza dobrze współgra mole poblano, sos powstały w wyniku połączenia dużej ilości czekolady z orzechami i papryczkami chili. Nie można też zapominać o guacamole, gęstym sosie na bazie awokado, który świetnie komponuje się ze słonymi przekąskami, np. z nachosami zapiekanymi z żółtym serem.

Ulubiony trunek Meksykanów
Tequila jest regionalnym alkoholem w Meksyku, foto:pixabay.com

Meksykańskie trunki

Ukoronowaniem meksykańskiej uczty są lokalne trunki. Zwolennicy wyrazistego smaku mogą skusić się na kieliszek tequili, najsłynniejszej meksykańskiej wódki. Są dwa rodzaje tequilibiała tequila, podawana z plasterkiem limonki i szczyptą soli oraz złota tequila, serwowana z kawałkiem pomarańczy i odrobiną cynamonu. Dla tych, którzy nie lubią alkoholu w czystej postaci, alternatywą jest orzeźwiająca margarita, drink na bazie tequili z dodatkiem owoców i owocowych likierów.

Każda okazja do fiesty jest dobra!

Tyle o samym jedzeniu. Teraz o tym, co dla Meksykanów najważniejsze, czyli o celebrowaniu posiłków. Obiady i kolacje spożywa się w gronie rodziny i przyjaciół oraz przy dźwiękach latynoamerykańskich rytmów.

Zasiadanie do suto zastawionego stołu w towarzystwie najbliższych ma służyć wzmocnieniu wzajemnych relacji. Często zdarza się, że zwykły posiłek przeradza się w biesiadę trwającą do wczesnych godzin porannych. Dla Meksykanów jest to naturalne, gdyż dobre jedzenie i dobra zabawa są istotnymi elementami ich codziennego życia. Nie ma się co dziwić mieszkańcom tego środkowoamerykańskiego kraju – trudno odejść od stołu, na którym królują tak różnorodne i ciekawe smakowo potrawy.

Podoba Ci się ten artykuł? Podziel się ze znajomymi!