Sztuka wypieku pizzy neapolitańskiej na liście UNESCO?

Jeśli zjeść pizzę, to tylko w Neapolu. Wypiekana właśnie w tym mieście, uchodzi za najlepszą na świecie. Stąd pomysł, by kunszt jej pieczenia wpisać na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. 

pizza_włochy
Włosi starają się o wpisanie pizzy neapolitańskiej na listę UNESCO, foto: pixabay.com

Z taką inicjatywą wystąpiło kilka ruchów i stowarzyszeń we Włoszech. Spotkały się one z ogromnym poparciem miłośników słynnej, włoskiej potrawy. Przygotowaną przez nich petycję podpisało ponad milion osób. To znacznie więcej niż zakładano, dlatego zdecydowano się na zwiększenie limitu podpisów do półtora miliona. Kampania prowadzona jest na targach, placach, ulicach, w pizzeriach Włoch i dwustu krajów członkowskich UNESCO. Pierwsze tego typu działania zostały podjęte pięć lat temu. Obecnie nadano im większy rozmach, kładąc szczególny nacisk na wyjątkowość i niepowtarzalność sztuki wypieku neapolitańskiej pizzy.

Gdy uda się osiągnąć oczekiwane poparcie, pomysłodawcy złożą wniosek do UNESCO. Póki co włoski przysmak musi się zadowolić certyfikatem gwarantowanej tradycyjnej specjalności, przyznanym mu w 2010 r. przez Unię Europejską.

Pizza w swojej klasycznej postaci składa się z mozzarelli i sosu pomidorowego. Powinna być krótko wypiekana w piecu opalanym drewnem w temperaturze 485 stopni Celsjusza i zjedzona natychmiast po przygotowaniu.

Podoba Ci się ten artykuł? Podziel się ze znajomymi!