Korczula

Korczula – wyspa wina

Banner travelizer

Korczula jest szóstą pod względem wielkości wyspą na Adriatyku (271 km2). Jej łagodna z jednej strony, pełna zatoczek linia brzegowa, sprzyja uprawianiu sportów wodnych. Dodatkowym atutem jest rozbudowana infrastruktura portowa. Wszystko to sprawia, że Korczula stanowi prawdziwą mekkę dla wielbicieli żeglarstwa i innych aktywności związanych z morzem.

Początek podróży

Swoją atrakcyjność wyspa czerpie również z akcentów związanych ze słynnym podróżnikiem – Marco Polo. Miasto Korczula jest domniemanym miejscem jego urodzenia (chociaż wśród naukowców zdania w tym zakresie są podzielone). Do zwiedzania udostępniono średniowieczny, kamienny domek, w którym prawdopodobnie żeglarz się narodził. Obecnie w tym miejscu znajduje się muzeum poświęcone jego pamięci. Co roku 7 września organizowana jest inscenizacja bitwy morskiej do której doszło w 1298 roku. Było to starcie pomiędzy siłami Wenecji i Genui. W jej trakcie odtworzony zostaje moment pojmania Marco Polo, by jeszcze bardziej podkreślić jego związki z wyspą.

Wyspa festiwali

Każdego lata jest również organizowany Międzynarodowy Festiwal Marco Polo, który stanowi okazję do zapoznania się z lokalnym folklorem i spróbowania wina, z którego notabene Korczula słynie.

Pod koniec lipca odbywa się w Korczuli spektakl z rytualnym tańcem Moreszka wykonywanym w celu upamiętnienia zwycięstwa chrześcijan nad muzułmanami. Mężczyźni ubrani w stroje czarne (pirackie) i czerwone (zarezerwowane dla wyznawców Allaha) wykonują żywiołowy i niezwykle skomplikowany pod względem choreografii taniec, który przypomina walkę z maczetami. Tańców jest siedem, a każdy z nich stanowi odrębną część. Moreszka jest obowiązkowym punktem podczas zwiedzania wyspy tym bardziej, że to regionalna tradycja, nie występująca nigdzie indziej poza Korczulą . Inne nazwy tańca to kumpanija i mosztra.

Zabytki i natura

Korczula jest miejscem, które zwiedzić powinny osoby zainteresowane zarówno zabytkami, jak i urokami przyrody. Ci pierwsi usatysfakcjonowani będą niezliczoną ilością turystycznych atrakcji. Są one zlokalizowane przede wszystkim w stolicy wyspy.

Korczula w Chorwacji
Panorama Korczuli, foto: pixabay.com

Najbardziej znane jest Stare Miasto z fortyfikacjami. Posiada ono ciekawy kształt. Z lotu ptaka wygląda jak ryba z uliczkami układającymi się na kształt ości. Takie ułożenie zabudowań miało chronić mieszkańców przed zimnymi wiatrami znad morza. Zabudowa jest podobna do tej znanej z Dubrownika, dlatego Korczula bywa nazywana jego mniejszym odpowiednikiem. W obrębie starówki uwagę zwraca

Katedra św. Marka z dobudowaną do niej kaplicą św. Rocha z 1525 roku. Budowla jest bardzo okazała, zwłaszcza jej kopuła z wapienia korculańskiego. Naprzeciwko katedry usytuowany jest gotycki pałac Arneri z renesansowym ogrodem. Obok znajduje się muzeum miejskie z działem opowiadającym o budowie statków. W okolicach ratusza z 1525 roku położone są kolumna oraz Pałac Książęcy. Punktem obowiązkowym przy zwiedzaniu korczulańskiego Starego Miasta jest także gotycko-renesansowy kompleks Pałacu Biskupa, w którym niegdyś znajdował się skarbiec.

Na wzgórzu za Starym Miastem położona jest Forteca św. Błażeja z 1813 roku. Niestety, zabudowanie podziwiać można tylko z pewnego dystansu, nie są one bowiem udostępnianie dla zwiedzających ze względu na niezbyt dobry stan.

Wielbiciele przyrody z pewnością będą usatysfakcjonowani pobytem na wyspie. Jest ona w 60% zalesiona, a kamieniste wybrzeże to zaledwie 5%. Na Korczuli podziwiać można typowo śródziemnomorską roślinność – makię. Wrażenie robi widok oliwnych gajów i drzewek laurowych, tak bardzo kojarzących się z tym właśnie regionem świata.

Wino i ośmiornice

Osmiornica greckie danie
Owoce morza są popularnym składnikiem chorwackich potraw, zdjęcie ilustracyjne, foto: pixabay.com

Przysmaki Chorwacji

Podczas pobytu na wyspie trudno zapomnieć o przyjemnościach podniebienia. Warto wybrać się do jednej z licznych knajpek, aby spróbować lokalnych przysmaków, zwłaszcza nieprawdopodobnie świeżych owoców morza. Słynna jest sałatka z ośmiornicą i solone sardele.

Do picia należy zamówić odmianę lokalnego wina (Poszip, Rukatac, Lumbarda Grk). Ma ono niezrównany smak ze względu na idealne nasłonecznienie wzgórz na wyspie. Wybierając restaurację dobrze jest kierować się gustem lokalnych mieszkańców i udać się tam, gdzie i oni spędzają wolny czas. Stanowi to gwarancję wysokiej jakości produktów, ich oryginalności a przy tym jest prawdziwym wytchnieniem dla portfela.

Na wyspie, poza typowymi atrakcjami dla turystów, można skorzystać z jej leczniczego charakteru. Przede wszystkim łagodny klimat sprzyja rekonwalescencji. Do tego w obrębie wyspy występują lecznicze błota, cenione przez kuracjuszy już od XIX wieku. Korczula przyciąga do siebie przejrzystością wód i czystością powietrza. Nic więc dziwnego, że jest ona częstym celem wycieczek coraz większej rzeszy zwiedzających, co łączy się zresztą z rozwojem turystyki w całej Chorwacji.

Podoba Ci się ten artykuł? Podziel się ze znajomymi!