Kreta

Dlaczego warto spędzić urlop na Krecie?

Kreta jest największą wyspą grecką, a co za tym idzie, jest również celem wycieczek osób spragnionych słońca, wypoczynku oraz niezapomnianych widoków. Takie wakacje na pewno będą należeć do tych najbardziej udanych, a wspomnienia na długo pozostaną w naszej pamięci.

Rozważając wakacje w Grecji, koniecznie należy wziąć pod uwagę Kretę. Pomimo, że wielu wybiera właśnie ten kierunek wycieczki, to jest liczna grupa osób, które unikają tego miejsca ze względu na zbyt dużą liczbę turystów i przepełnione po brzegi plaże. Kto nie był na Krecie, z pewnością nie wie, że można na niej wypocząć w otoczeniu jedynie drzew oliwnych, turkusowego morza i piaszczystej plaży. Wychodząc poza granice kurortu, można zobaczyć zupełnie inną wyspę.

Grecka uliczka
Jedna z kreteńskich uliczek, foto: fotolia.com

Kreta to miejsce magiczne

Jest wiele powodów, dla których warto jest chociaż raz odwiedzić tę wyspę i na własne oczy ujrzeć jej piękno. Nie sposób jest opisać jej w kilku słowach, a nawet poświęcić jej cały artykuł. Można o niej mówić godzinami i pisać tysiące książek, ponieważ każdy, kto tam był wie, że Kreta to miejsce magiczne, które skrywa wiele tajemnic i nieodkrytych dotąd miejsc.

Wśród promieni słonecznych

Na Kretę warto udać się z jednego ważnego powodu słonecznej pogody. Nie jest to być może wielkie zaskoczenie, jednak właśnie na tej wyspie lato trwa w Grecji najdłużej, zatem można przybyć tutaj również poza sezonem. Już w maju przyciąga ona tysiące turystów, a ich ilość maleje dopiero pod koniec października. Następuje tu zderzenie trzech klimatów: śródziemnomorskiego, kontynentalnego i afrykańskiego. Takie położenie Krety gwarantuje słoneczną pogodę przez tak długi okres. Lato jest bardzo suche i upalne, a temperatury przekraczają 30°C. Zimą spadają one do 14°C i właśnie w tym okresie można spotkać się na wybrzeżu z opadami deszczu, a w górach śniegu. Jak to jednak zwykle bywa, pogoda może nas nieoczekiwanie zaskoczyć. Wyspę otaczają trzy pasma górskie, które powodują, że kiedy na wybrzeżu jest upalnie i świeci słońce, w górach może zaskoczyć nas deszcz. Dlatego wybierając się w górską wyprawę, warto jest zabrać ze sobą w plecaku coś cieplejszego. Latem od morza wieje północny wiatr meltemi, co niekiedy przynosi ulgę od całodziennych upałów. Około listopada zaś wiatr z południa przynosi na wyspę piasek prosto z Sahary.

Kreta
Wybrzeże Krety, foto: fotolia.com

Górzysty krajobraz

Wyspa to nie tylko piękne plaże z turkusową wodą, o których słyszał już chyba każdy. Coraz częściej jednak mówi się o górzystym terenie Krety, który coraz częściej przyciąga miłośników wspinaczki i fantastycznych górskich krajobrazów. Bez wątpienia warte uwagi są Góry Białe, znajdujące się w zachodniej części wyspy. Latem łatwo zaobserwować wapienne szczyty, które w świetle słońca nabierają jasnoszarego koloru. Najwyższym szczytem Gór Białych jest Pachnes, który od południowej strony poprzecinany jest 14 wąwozami. To tam znajduje się najdłuższy i najgłębszy wąwóz górski w Europie, czyli Samaria, nazywany przez niektórych „cudem natury”. Nietrudno w to uwierzyć, kiedy zobaczy się go na własne oczy. Na tych terenach znajduje się również piękny Park Narodowy, który stoi na straży wyjątkowej fauny i flory. Na wysokości około 1200 metrów znajduje się płaskowyż Omalos. Prawdziwie pasterski charakter tego miasta zachwyca swoim niepowtarzalnym urokiem i pozwala na odpoczynek w towarzystwie kóz i owiec, napajając się zapachem zboża.

Smak świeżych warzyw i ryb

Grecka kuchnia jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych na świecie, a już na pewno najzdrowszych. Na Krecie można spróbować naprawdę wybornych dań, które są symbolem tej kuchni. Grecy nie przygotowują dań wykwintnych i wyszukanych, koncentrują się przede wszystkim na świeżości swoich produktów i z niczego potrafią wyczarować prawdziwą ucztę dla naszego podniebienia.

Osmiornica greckie danie
Owoce morza, podstawa greckiej kuchni, foto: pixabay.com

Owoce morza

Aby spróbować świeżych ryb i owoców morza, warto jest odwiedzić jeden z portów. To właśnie tam otrzymamy to, co morze skrywa najsmaczniejszego. Ośmiornice i homary w tym miejscu nie mają sobie równych.

Kreta to jednak nie tylko ryby, ale również wyborna wołowina, którą najczęściej podaje się zatopioną w sosie pomidorowym. Zwolennicy mięsa na pewno poproszą o dokładkę. Grecka kuchnia kojarzy się z dużą ilością warzyw i słusznie, bo to właśnie świeże pomidory, ogórki, bakłażany czy oliwki są głównymi składnikami dań. Najlepiej smakują surowe, bez żadnych dodatków, jednak w restauracji na pewno kelner zaproponuje nam je w formie sałatki z dodatkiem jednego z serów lub duszone czy pieczone. Odmawiając takich dodatków, tracimy szansę na niebiańską ucztę. Nie wolno nam odejść od stołu bez owocowego deseru. W całej Grecji, jak również na Krecie królują pomarańcze, suszone figi i daktyle. Grecka słodka kawa w towarzystwie ciasta to doskonała propozycja na popołudniowy odpoczynek.

Rajskie plaże, słońce rozpieszczające nas przez dłuższą część dnia, górskie krajobrazy i zdrowa, lekka kuchnia. Czy może być coś piękniejszego? Kreta nadal nie została jeszcze do końca odkryta.

Podoba Ci się ten artykuł? Podziel się ze znajomymi!